Navigatie

I OPZEGGEN EN OVERSTAPPEN

1. Hoe moet ik van zorgverzekeraar veranderen?
Vanaf november t/m 31 december kunt u jaarlijks van zorgverzekeraar veranderen. Overstappen is tegenwoordig heel gemakkelijk en snel, bovendien kan het u veel geld besparen. Gebruik onze zorgvergelijker om te kijken welke zorgverzekeraar het beste bij u past. Op de website van de verzekeraar kunt u de voorwaarden en de polis lezen. U kunt u verzekering simpel online afsluiten.

Heeft u een keuze kunnen maken? Uw oude verzekering wordt  bijna altijd opgezegd door uw nieuwe verzekering. Daar hoeft u dus niets meer voor te doen.

2. Wanneer kan ik overstappen van zorgverzekeraar?
U kunt vanaf medio november tot en met 31 januari overstappen van zorgverzekeraar. Stapt u na 1 januari over? Dan moet u wel zelf uw oude verzekering opzeggen. Uw nieuwe zorgverzekering gaat dan met terugwerkende kracht per 1 januari in.

3. Kan ik na 1 januari nog veranderen van zorgverzekeraar?
Er zijn slechts enkele gevallen waarin u na 1 januari nog kunt veranderen van zorgverzekeraar of een nieuwe zorgverzekering kunt uitzoeken:

  • u bent net 18 geworden;
  • u bent momenteel niet verzekerd;
  • u gaat scheiden;
  • de polisvoorwaarden van uw huidige verzekeraar zijn tussentijds gewijzigd;
  • u komt uit het buitenland;
  • u komt uit een militair dienstverband;
  • u heeft een maandelijks opzegbare zorgverzekering bij ZEKUR;
  • het collectief waaraan u deelneemt wordt beëindigd.

4. Tot wanneer kan ik mijn zorgverzekering opzeggen?
U kunt uw zorgverzekering opzeggen tot en met 31 december, óók als u dan nog geen nieuwe verzekering heeft uitgezocht.

5. Hoe kan ik mijn zorgverzekering opzeggen?
U kunt uw zorgverzekering op twee manieren opzeggen:

  1. U zegt zelf uw zorgverzekering op. Kijk op de website of in de polisvoorwaarden van uw zorgverzekeraar om te kijken hoe dit moet.
  2. Veel zorgverzekeraars hebben een overstapservice. Uw nieuwe verzekeraar zegt dan uw oude zorgverzekering op.

6. Wat als ik me te laat aanmeld bij een zorgverzekeraar?
Als u zich te laat (dus na 1 februari) aanmeldt voor een zorgverzekering dan kunt u een boete krijgen. Het Zorginstituut Nederland (ZINL) ziet er namens de overheid op toe dat iedereen verzekerd is. U krijgt van ZINL ook een herinneringsbrief. Lees meer over boetes voor onverzekerden op de website van ZINL.

7. Kan ik later in het jaar nog een aanvullende verzekering afsluiten?
Bij de meeste verzekeraars kunt u ook gedurende het jaar nog een aanvullende verzekering afsluiten. Of dit kan, leest u in de polis of op de website van de verzekeraar. U bent overigens niet verplicht om de aanvullende verzekering af te nemen bij dezelfde verzekeraar als waar u uw basispakket heeft afgesloten.

8. Kan ik geweigerd worden voor een zorgverzekering?
Het is mogelijk dat u geweigerd wordt door een zorgverzekeraar, óók voor de basisverzekering. Dit mag in uitzonderlijke situaties. De regels voor de aanvullende verzekering zijn minder streng.

Voor de basisverzekering geldt in principe een acceptatieplicht. Een verzekeraar mag hier alleen vanaf wijken als u een wanbetaler bent of fraude hebt gepleegd (bij diezelfde verzekering). Die zorgverzekeraar mag u dan vijf jaar weigeren. Andere verzekeraars moeten u wel nog accepteren.

Omdat de aanvullende verzekering geen onderdeel uitmaakt van de Zorgverzekeringswet (is niet verplicht) kunt u voor een aanvullende verzekering sneller geweigerd worden. De verzekeraars bepalen hun eigen voorwaarden voor acceptatie, waaraan u moet voldoen. Ook voor een aanvullende verzekering kunt u geweigerd worden als u fraude heeft gepleegd of een wanbetaler bent.

II ALGEMENE INFORMATIE

1. Wat valt onder de basis zorgverzekering?
Bekijk hier de uitleg en inhoud van de basis zorgverzekering.

2. Wat is het vrijwillig/verplicht eigen risico en hoe werkt het?
Er is een verplicht eigen risico en een vrijwillig eigen risico

3. Kom ik in aanmerking voor zorgtoeslag?
Of u in aanmerking komt voor zorgtoeslag, hangt af van een aantal voorwaarden. Uw inkomen en vermogen spelen hierbij een belangrijke rol. De exacte voorwaarden veranderen jaarlijks een klein beetje en vindt u op de website van de Belastingdienst.

4. Wat is een naturapolis?
Lees alles over de natura verzekering polis.

5. Wat is een restitutiepolis?
Lees alles over de restitutieverzekering polis.

6. Wat is een combinatiepolis?
Een combinatiepolis is een combinatie van een naturaverzekering en een restitutieverzekering. De verzekeraar heeft deels zorgcontracten afgesloten en deels niet. In uw polisvoorwaarden leest u welke variant waarvoor wordt gebruikt.

7. Wat is gecontracteerde zorg?
Gecontracteerde zorg betekent dat u alleen gebruik kunt maken van zorgverleners waar uw verzekeraar afspraken mee heeft. Deze afspraken gaan bijvoorbeeld over de kwaliteit en de inhoud van de aangeboden zorg. Bij een naturapolis maakt u gebruikt van gecontracteerde zorg.